jump to navigation

Koken in De Kring januari 20, 2011

Posted by Marij Sloothaak in Eten en drinken, Uncategorized.
Tags: , , , , ,
trackback

Voorbereidend gesprek met chef Diederik en kok Rita

Aan de slag met kok Willem

De ad interim keukenbrigade

Weet u wat WUPS is? Ha! Ik wel. WUPS is een culiprof afkorting voor Wortelen, Uien, Prei en Selderij. Dat weet ik omdat ik even in de keuken mocht kijken. In de keuken van sociëteit de Kring.

Afgelopen zondag bestond de keukenbrigade daar namelijk uit mijn kinderen Joris, Rosa, Kringkok Willem et moi. Vijf kilo zeewolf, wijting en brasem, een paar kilo venusschelpjes, gigantische gamba’s en vier kilo chorizo jasten we er doorheen. Onder andere. En veel, veel, knoflook, olie, zout, peper… Plus een paar zweetdruppeltjes en veel lol. Met als resultaat – durf ik best te zeggen- een super Spaanse vissoep voor zo’n 40 personen.

En let wel: duurzame vissoep. De vis kwam namelijk van Goede Vissers.nl. Koren op de molen voor Joris die zich, als oprichter van het FoodFilmFestival.nl met hart en ziel inzet voor bewuste en duurzame voedsel-voorziening. En het waren lekkere visjes, dat waren ze.

Na het omdoen van boezeroen en sloof (nét echt!) konden we aan de slag. Dochter Rosa was inmiddels de venusschelpen al aan het ‘tikken’, en wel één voor één. Die schelpjes kunnen een heleboel zand herbergen. Als ze dat in je soep loslaten is je soep verpest. Dus moeten ze één voor één ‘getikt’ worden, opdat het zand eruit komt. Joris sneed de kilo’s chorizo in plakjes, ik ging de WUPS te lijf.

Daarna het grote werk: in twee enorme pannen werd de WUPS glazig gefruit. Hoppa! Drie liter witte wijn erbij. Tjoep! Acht literblikken vol stukjes tomaat. Kikkererwten, rijst. Ondertussen maakte Willem de rouille in de keukenmachine. Twee rode pepertjes, boel knoflook, veel olie, tot mijn verbazing slechts één eidooier, even mengen: klaar!

Willem, de rouille was góddelijk! En dan het moment suprême: de vis erbij. Niet te lang… want de mooie vis moest ‘al dente’ blijven. Dan toch nog even stressen: shit! Het is al half zeven. En de venusschelpjes zijn nog niet open gegaan! En de pan con tomate is nog niet klaar! En… shit! Opschudding in de sociëteit. Zou ze het redden?

Ze redde het. Een kwartier later werd een enorme pan boordevol Spaanse vissoep á la Marij de trappen van de Kring afgezeuld. Ik moet zeggen; het zag er prachtig uit. Mooie, dikke soep. Met prachtige stukken vis erin. Gamba’s. Venusschelpen. Heerlijke rouille en Pardano kaas er op. Brood ingesmeerd met knoflook en tomaat. En het smaakte goed, blijkbaar. Want een applausje viel mij ten deel. We hebben genoten. Bedankt Diederik, Willem en Kring. Het was smullen. En ik weet nu tenminste wat WUPS is. U nu ook!

Marij www.marijsloothaak.nl

Website De Kring www.kring.nl
Website Food Film Festival www.foodfilmfestival.nl
Website Goede Vissers: www.goedevissers.nl

Aan tafel!

 

Reacties»

1. judith van Slingerlandt - januari 20, 2011

terwijl ik dit lees is het lunchtijd bij mij en je voelt ‘m vast al…..Het water loopt me in de mond. HEERLIJK!!

2. Rien - januari 24, 2011

Ha, glibberden jullie ook zo uit op die vloer? Verschrikkelijk, alsof je op ijssneeuw loopt zo vermoeiend ook met die klompen. Dat daar niet veel meer ongelukken gebeuren.
Verder gister 60 bordjes eten geserveerd, vonden de leden ook heerlijk.

3. ernamarcus - januari 28, 2011

oh wat enorm spannend zo echt in een professionele keuken staan. da’s toch anders dan thuis op de 4- pitter. ik hou enorm van vissoep. wat zijn de verhoudingen voor 6 personen??

4. marijsloothaak - januari 28, 2011

http://www.smulweb.nl/1362211/koken/recept/Spaanse-vissoep-met-chorizo
Oeps, Erna, ik doe altijd maar wat. Maar het is van oorsprong een recept van Jamie O. Dat ik heb aangepast…

5. marijsloothaak - september 15, 2014

Dit is op Marij Sloothaak herblogden reageerde:

Omdat zo lekker én gezellig was een herblog van ‘Koken in de Kring’ uit 2011.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: