jump to navigation

Het Anne Frank Huis april 3, 2012

Posted by Marij Sloothaak in Uncategorized.
Tags:
trackback
Géén rij om zes uur voor het Anne Frank Huis

Géén rij om zes uur voor het Anne Frank Huis

In het kader van mijn project: ‘Toerist in eigen stad’, dit keer maar eens naar het Anne Frank Huis. Tot mijn grote, grote, schaamte was ik er nog nooit geweest. Een gebrek aan mijn opvoeding, pa en ma! Foei! Later dacht ik: ‘Ik kan altijd mórgen gaan’, als ik de rijen met toeristen zag staan. Maar deze keer moest het er toch echt van komen. Nu had ik online willen reserveren, zodat je door een soort geheime ingang vóór kunt gaan. Maar daar was ik te laat voor. Dus trok ik mijn steunzolen aan, goed geoutilleerd om urenlang te wachten tussen de toeristen. Wat schetst onze verbazing toen we gewoon konden doorlopen! Het was zes uur des avonds. Eten toeristen in Holland op Hollandse tijden? Was men Anne Frank Moe? Was ook hier de crisis debet aan? In ieder geval togen we opgetogen naar binnen. Het Anne Frank Huis is in 1999 volledig gerenoveerd en gerestaureerd, en dat is goed gedaan. Modern, maar toch is de tragedie voelbaar. Natuurlijk word je stil, bij de prachtige teksten van Anne op de muren.

Eens zal deze verschrikkelijke oorlog toch wel aflopen, eens zullen wij toch weer mensen, en niet alleen Joden zijn!

Het is een indrukwekkend monument, het Anne Frank Huis. Je loopt over de smalle trap, en verbaast je over de kleine kamertjes, waar zoveel mensen samenleefden. In die verschrikkelijke deprimerende donkerte, want alle ramen waren zwaar geblindeerd. Na de arrestatie van de onderduikers is het Achterhuis helemaal leeggehaald. Toen de geheime schuilplaats later een museum werd, wilde Otto Frank dat de kamers voor altijd leeg zouden blijven. Om toch te laten zien hoe de schuilplaats tijdens de onderduik was ingericht, werden in 1961 op zijn aanwijzingen maquettes gemaakt. Het is ontroerend de herinneringen te zien, gelardeerd met de prachtige teksten. De draaibare boekenkast, die de toegang tot het Achterhuis verborg. De lijsten met namen van gedeporteerden. Maar een echte brok in mijn keel kreeg ik toen ik ‘de groeistreepjes’ van Anne en haar zusje Margot zag op de muur, met een keurig glazen lijstje er omheen. U kent ze wel, de potloodstreepjes die je boven het hoofd van een opgroeiend kind op het behang zet. Elk half jaar een nieuw streepje, om te kijken hoe snel je kind groeit. Om vertederd op terug te kijken, als je kind volwassen is. Anne en haar  zusje Margot hebben de eindstreep nooit gehaald.

Het Anne Frank dagboek werd in 1947 voor het eerst in Nederland uitgegeven. Het is sindsdien in meer dan 65 talen verschenen.

www.annefrank.org

Marij M. Sloothaak is auteur van het boek: ‘Op kookavontuur met Jonnie en Thérèse Boer.’ Een komisch, culinair kooksprookje waarmee kinderen spelenderwijs koken en de beginselen van etiquette leren. Bestel het boek hier: http://www.librijeswinkel.nl/dutch/producten/op-kookavontuur-772

Of bij de leukste boekwinkel van Amsterdam: De Nieuwe Boekwinkel van Monique Burger.

Reacties»

1. ernamarcus - april 3, 2012

mooi geschreven. Ik ben er nooit geweest, en omdat te veel van m’n vader’s familieleden met haar ten onder zijn gegaan, denk ik niet dat ik daar ooit heen kan.

2. My Homepage - april 15, 2012

It is genuinely a cool and beneficial piece of information. I’m glad which you basically shared this beneficial data with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing. 959175


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s