jump to navigation

Spaanse vissoep met chorizo februari 1, 2013

Posted by marijsloothaak in Culinair, Eten en drinken, Fun, Uncategorized.
trackback

Aanstaande zondag, 3 februari, kook ik weer met mijn kinderen in sociëteit de Kring. Op veler verzoek maken we opnieuw de zálige Spaanse vissoep met chorizo, rouille en pan con tomate. Met bread and butterpudding toe, deze keer. Dit alles voor slechts 13.50! Ook als je geen lid bent van de sociëteit kun je komen, bij wijze van uitzondering. Je moet wél even reserveren: 020-6236985. Hieronder een verslag van de vorige keer ‘vissoep’.

Voorbereidend gesprek met chef Diederik en kok Rita

Aan de slag met kok Willem

Weet u wat WUPS is? Ha! Ik wel. WUPS is een culiprof afkorting voor Wortelen, Uien, Prei en Selderij. Dat weet ik omdat ik even in de keuken mocht kijken. In de keuken van sociëteit de Kring.
Afgelopen zondag bestond de keukenbrigade daar namelijk uit mijn kinderen Joris, Rosa, Kringkok Willem et moi. Vijf kilo zeewolf, wijting en brasem, een paar kilo venusschelpjes, gigantische gamba’s en vier kilo chorizo jasten we er doorheen. Onder andere. En veel, veel, knoflook, olie, zout, peper… Plus een paar zweetdruppeltjes en veel lol. Met als resultaat – durf ik best te zeggen- een súper lekkere Spaanse vissoep voor zo’n 40 personen.

De ad interim keukenbrigade

En let wel: duurzame vissoep. De vis kwam namelijk van Goede Vissers. nl. Koren op de molen voor Joris die zich, als oprichter van het FoodFilmFestival.nl met hart en ziel inzet voor bewuste en duurzame voedsel-voorziening. En het waren lekkere visjes, dat waren ze.

Na het omdoen van boezeroen en sloof (nét echt!) konden we aan de slag. Dochter Rosa was inmiddels de venusschelpen al aan het ‘tikken’, en wel één voor één. Die schelpjes kunnen een heleboel zand herbergen. Als ze dat in je soep loslaten is je soep verpest. Dus moeten ze één voor één ‘getikt’ worden, opdat het zand eruit komt. Joris sneed de kilo’s chorizo in plakjes, ik ging de WUPS te lijf.

Daarna het grote werk: in twee enorme pannen werd de WUPS glazig gefruit. Hoppa! Drie liter witte wijn erbij. Tjoep! Acht literblikken vol stukjes tomaat. Kikkererwten, rijst. Ondertussen maakte Willem de rouille in de keukenmachine. Twee rode pepertjes, boel knoflook, veel olie, tot mijn verbazing slechts één eidooier, even mengen: klaar!
Willem, de rouille was góddelijk! En dan het moment suprême: de vis erbij. Niet te lang… want de mooie vis moest ‘al dente’  blijven. Dan toch nog even stressen: shit! Het is al half zeven. En de venusschelpjes zijn nog niet open gegaan! En de pan con tomate is nog niet klaar! En… shit! Opschudding in de sociëteit. Zou ze het redden?

Ze redde het. Een kwartier later werd een enorme pan boordevol Spaanse vissoep á la Marij de trappen van de Kring afgezeuld. Ik moet zeggen; het zag er prachtig uit. Mooie, dikke soep. Met prachtige stukken vis erin. Gamba’s. Venusschelpen. Heerlijke rouille en Pardano kaas er op. Brood ingesmeerd met knoflook en tomaat. En het smaakte goed, blijkbaar. Want een applausje viel mij ten deel. We hebben genoten. Bedankt Diederik, Willem en Kring. Het was smullen. En ik weet nu tenminste wat WUPS is. U nu ook!

Marij www.marijsloothaak.nl

Website De Kring www.kring.nl Website Food Film Festival www.foodfilmfestival.nl Website Goede Vissers: www.goedevissers.nl

Aan tafel!

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s