jump to navigation

Column van Annemarie Oster over ‘Op kookavontuur’ oktober 3, 2013

Posted by Marij Sloothaak in Uncategorized.
trackback

 

Kinderkookboek annemarie

Column van Annemarie Oster over de boekpresentatie van ‘Op kookavontuur.’ Verschenen in de Volkskrant, september 2013

Vorige week bracht ik een bezoek aan Zwolle, die elegante Hanzestad aan het Zwarte Water en de Overijsselse Vecht. Ik reisde per Sprinter, ‘hardrijder of -loper over korte afstand, ook van toepassing op dieren’; in dit geval zo’n snelle boemeltrein.

Ach, die kleine stationnetjes ‘s ochtends in de vroegte! Jammer dat er geen wagentjes netjes op een rij stonden en er geen machinist was die draaide aan de wieletjes. Toch ging van de perronnetjes met in- en uitstappende reizigertjes (voor wie die Sprinter een soort bus is) iets weldadig ouderwets uit.

Mijn aanwezigheid sloeg nergens op. Als ik de Intercity had genomen zou ik mijn bestemming veel eerder hebben bereikt, maar dan had ik moeten overstappen in Amersfoort, een stad waarin ik mijn jeugd heb doorgebracht. Ieder weekeinde spoorde ik op en neer naar mijn Amsterdamse (toneelspelende) ouders; ik ben niet zo dol op dit traject. En zeker niet sinds het mooie oude ‘Station Amersfoort’ plaats heeft moeten maken voor zo’n deprimerend miniwinkelcentrum, doortrokken van slappe koffiegeur.

Bovendien had ik geen haast. Hoe ouder je wordt hoe meer geduld je bezit; hoe meer je, mits in de juiste stemming, van je leven weet te ‘maken’. Zelfs een treinreis kan een belevenis zijn. Een rare contradictie: terwijl ik me er iedere dag wel keer rekenschap van geef hoe weinig tijd me rest (op draf naar graf, refrein Hein) maakt zich, in plaats van panisch ongeduld om er de laatste boter uit te braden, een milde berusting van me meester.

Zo ook op weg naar Zwolle. Eindelijk leek ik op de oma die mijn oudste zoon graag zou zien dat ik geworden was. Met al mijn zintuigen open – jaargetijde en weertype werkten mee- genoot ik van het aan weerskanten dromerige natuurschoon. Altijd als ik al die kilometers ongerepte lieflijkheid langs zie schieten, ben ik weer verbaasd dat er in ons landje nog zoveel ruimte blijkt te zijn. Zoals ik anderzijds steeds weer versteld sta van de mensonterende mensenmassa’s in de Amsterdamse binnenstad.

Om naar buiten te kunnen kijken had ik zowaar de Privé even opzij gelegd (na eerst terdege om me heen te hebben geloerd of dit prachtblad me niet onverhoopt zou worden afgepakt) Op de omslag werd een interview beloofd, – over 16 pagina’s uitgesmeerd – met de moeder van onze eigen Sylvie, dat aanvallige voetbalvrouwtje dat bij de Oosterburen zulke hoge ogen gooide maar nu overal wordt verguisd. Terwijl niemand echt op de hoogte is van de ware toedracht! Alleen moeder Ria kón en mócht niet langer zwijgen over wat haar dochter allemaal is aangedaan, vooral door die ene ‘vriendin’… Maar al deze informatie hield ik nog tegoed.

Wat had ik te zoeken in Zwolle? (Nooit ‘ goede vraag’ zeggen)  Een boekwinkel in de binnenstad. Niet zomaar een, want ondergebracht in een kerk: Waanders in de Broeren.

Voor een jeugdig publiek werd achter in de immense ruimte een kinderkookboek ten doop gehouden: ‘Op kookavontuur met Jonnie en Thérèse Boer’,  zoals iedereen weet het dynamische duo van sterrenrestaurant de Librije. In het boek zwaait Zwolles trots, in stripfiguurtjesvorm, de pollepel met recepten van de een en drankjes van de ander.  Maar de begeleidende sprookjes zijn geschreven door Marij M. Sloothaak die en passant de jonge lezers/cuisiniers-in-spe ook nog wegwijs maakt in de wereld van de culinaire etiquette, in netjes tafeldekken en in keukenjargon.

Als Marij geen vriendin van me was geweest, zou ik hier ook hebben gemeld dat dit door haar bedachte en geschreven kinderkookboek op geen kinderkookboekenplank mag ontbreken.  Op de terugweg heb ik, vooralsnog overdrachtelijk, zitten smullen van haar Kookavontuur. Alweer ten koste van die prachtPrivé.

September 23rd, 2013 by Annemarie Oster Columns, Volkskrant No Comments

 

Reacties»

1. marijsloothaak - oktober 12, 2014

Dit is op Marij Sloothaak herblogden reageerde:

Bij het einde van de Kinderboekenweek past deze column van Annemarie Oster uit 2013 over ‘Op kookavontuur.’


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s